Spotgoedkoop medicijn tegen kanker niet interessant voor farma-industrie
Er bestaat een veilig en effectief middel tegen kanker, maar de farma-industrie is er niet in geïnteresseerd omdat het niet kan worden gepatenteerd.
Dichloorazijnzuur DCA is een organische verbinding die de groei van kankercellen onderdrukt zonder daarbij de gezonde cellen aan te tasten.
In 2007 is de stof door professor Evangelos Michelakis van de Universiteit van Alberta in Canada getest op menselijke kankercellen en kanker bij muizen, waar de stof werkzaam bleek te zijn. In 2010 hebben de eerste klinische onderzoeken plaatsgevonden naar de behandeling van kanker bij mensen met DCA.
Onsterfelijkheid
In het eerste onderzoek werden vijf patiënten met hersentumoren 15 maanden met de stof behandeld. Bij vier van hen was de groei gestopt en toonde later onderzoek aan dat de kankercellen waren gedood.
Omdat dichloorazijnzuur een bestaande organische verbinding is, is het juridisch niet mogelijk om deze stof te patenteren. Geen farmaceutisch bedrijf gaat er onderzoek naar doen omdat een investering om DCA als kankermedicijn op de markt te brengen niet kan worden terugverdiend.
Overheden financieren geneesmiddelenonderzoek vrijwel nooit. ‘Ga maar naar de industrie,’ is de standaardreactie. Toch doodt DCA de meeste kankers door de ‘onsterfelijkheid van kankercellen’ uit te schakelen.
Druk
Het Canadese persagentschap Novopress ontdekte dat er veel druk werd uitgeoefend op Michelakis. Dit gebeurde door een aantal verantwoordelijken van grote farmaceuten die bezig zouden zijn een veel duurder product te ontwikkelen dat zeer dicht aanleunt bij DCA en waarmee wel miljardenwinsten kunnen worden gerealiseerd, aldus Novopress.
In 2008 claimden twee Vlaamse kankerpatiënten dat hun tumoren waren verkleind door het slikken van dichloorazijnzuur. De twee Vlamingen slikten de pillen al enige maanden met goed gevolg. De stof wordt al tientallen jaren gebruikt tegen stofwisselingsziekten.
via Spotgoedkoop medicijn tegen kanker niet interessant voor farma-industrie.